088 - 0041717
Vragen? Bel gerust!

Vestigingen in heel Nederland

Al onze coaches hebben senior niveau

Persoonlijk en daadkrachtig

Marijke:

“Ik moest van ver komen, naar met hernieuwde energie ben ik weer aan de slag en ontwikkel mij verder”

Het was mijn droom om weer aan het werk te gaan maar ik kon het niet.

marian amhamdi 07In december 2013 heb ik een redelijk ernstig auto-ongeluk gekregen. Ik had toen een baan met een tijdelijk contract. De gevolgen van het ongeluk waren dusdanig dat ik ziek uit dienst ben gegaan een jaar later.

Er volgde een letselschadezaak. De wederpartij wilde dat ik zo snel mogelijk aan het werk zou gaan. De arbeidsdeskundige, die door de wederpartij was aangesteld, vond dat ik een re-integratiecoach moest krijgen: Iemand die samen met mij kon kijken naar mijn mogelijkheden. Zij had goede ervaringen met Xynthesis en die heeft zij voor me benaderd.

Ik mocht kiezen uit twee coaches, een man of een vrouw. Ik heb toch maar voor een vrouw gekozen want je zit in een kwetsbaar moment in je leven en dan moet je je toch zo veilig mogelijk voelen. In juli 2015 heb ik kennis gemaakt met Wilma. Het klikte van beide kanten. We zijn toen gestart met een traject met als doel mij weer aan het werk te krijgen. Ik kampte met diverse medische problemen maar de letselschadepartij twijfelde aan de ernst ervan. Er werd van Wilma verwacht dat ze me heel snel weer aan het werk kon krijgen.

Bij de eerste afspraak met Wilma kwam ik moeizaam de trap op. Dat was voor haar een signaal om te kijken wat ik aankon, ook  fysiek gezien.  Dat ik wilde was het probleem niet, ik heb al mijn hele volwassen leven gewerkt en daar veel voldoening uitgehaald. Maar het lukte me gewoon nog niet. Niet alleen fysiek had ik klachten maar ik had ook last van mijn concentratie en geheugen.

Wilma wist in de eerste gesprekken al duidelijk in kaart te brengen dat er nog veel hersteld moest worden. Ze heeft de drempel snel verlaagd. Ik had het gevoel dat ik zo snel mogelijk moest gaan werken maar Wilma zei: ‘We gaan jou eerst tot rust laten komen en empoweren. ‘
De eerste sessies deden we aan hartcoherentie, je moet dan door bepaalde technieken zorgen dat je in een gezonde ademhalingsstatus komt. Hoewel het in het begin heel onnatuurlijk voelde gaf het me rust.  Deze techniek heb ik ook toegepast om sneller in slaap te vallen en ik gebruik hem nog steeds weleens.

Ik had een enorme verlieservaring, ik was altijd succesvol in mijn werk geweest en ik hield thuis tien ballen tegelijkertijd in de lucht. Dan zit je opeens thuis en bent afhankelijk van anderen, ik was mezelf aardig kwijt.

Bij de letselschadeverzekering hebben ze me veel verdriet gedaan omdat ze eraan twijfelden of ik er wel genoeg aan deed om weer aan het werk te komen, terwijl werk altijd een hele belangrijke factor in mijn leven is geweest. Ik werk al ruim 25 jaar in de kinderopvang waarvan de laatste 20 jaar als manager en regiomanager.  Een baan waar ik met heel veel passie en liefde invulling aan heb gegeven. Dat een ander twijfelde aan mijn intentie deed pijn. Ik had er alles voor over om weer terug te krijgen wat ik had. Het was mijn droom om weer aan het werk te gaan. Ik kon het niet.

Ik bleef wel vacatures bekijken. Ik dacht : ik ga onder mijn niveau parttime solliciteren, maar dat werkte niet. Wilma gaf aan dat ik het misschien los moest laten, dat het dan iets langer zou duren maar dat ik dan weer werk op mijn eigen niveau zou kunnen krijgen.

Ik heb ook de training Persoonlijke Profilering gedaan. Daar ben ik blanco ingegaan. Er kwam wel uit dat mijn oude functie me op het lijf geschreven was. Ik ben toch ook gaan kijken naar wat er nog meer bij me past.

Na een jaar had ik het idee dat ik redelijk was aangesterkt, maar de twijfel of ik nog op mijn oude niveau zou kunnen functioneren zat er nog. Daar zijn we aan gaan werken. Ik heb nog wat uitstapjes gemaakt met solliciteren zoals bij de ouderenzorg en kindertelefoon. Het was voor mij belangrijk dat ik bij een maatschappelijk georiënteerde organisatie terecht zou komen. Gedurende het traject werd ik zelfverzekerder. Toen is de coaching in overleg langzaam afgebouwd.

Er is het afgelopen jaar nog iets moois op mijn pad gekomen. Ik ben met DeBroekriem in aanraking gekomen, een organisatie voor en door werkzoekenden..  Ik ben daar als vrijwillige eventmanager actief geweest. Eventmanagers organiseren netwerkbijeenkomsten en workshops . Door DeBroekriem kwam ik weer onder de mensen, kreeg een beter gevoel over mezelf en ik kon ontdekken hoe ik in mijn energie zat.

Naast de coaching van Wilma had ik ook een revalidatietraject doorlopen. De combinatie van Wilma, de revalidatie en DeBroekriem hebben ervoor gezorgd dat ik het jaar een stuk positiever uitging dan dat ik erin ging.

Ik wilde zelf heel graag fulltime gaan werken, Wilma heeft erop gehamerd dat ik moest kijken of ik dat wel kon. Het doel was duurzame werkhervatting en niet na een paar maanden weer uitvallen.

Via mijn netwerk heb ik een mooie interim-opdracht gekregen in de kinderopvang waarin ik zelf mocht kijken welke belasting ik aankon.  Ik heb bij het UWV 2 maanden proefplaatsing aangevraagd, zodat ik kon ontdekken of deze functie überhaupt haalbaar zou zijn. Die 2 maanden zijn alweer voorbij. Inmiddels heb ik  een contract, eerst voor 19 uur per week en na 3 maanden voor 28 uur. Verdere opbouw van uren zit in de planning.

Door mijn traject met Wilma heb ik deze interim-opdracht als kans gezien, ik was zo gericht op volledige werkhervatting dat ik zonder haar coaching dit waarschijnlijk niet als serieuze optie had gezien. Ik heb leren kijken naar wat er nu  op dit moment bij me past.

Wilma was in haar coaching niet dwingend maar betrokken confronterend. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ze mijn belang voor ogen had. Dat had ik nodig, ik heb geen zoetsappige coach nodig maar iemand die af en toe een duidelijke spiegel voorhoudt.  Dat was niet altijd even makkelijk maar het gaf wel denkwerk en het heeft me gebracht waar ik nu ben.

Sommigen zien mijn verhaal als een succesverhaal, dat merk ik aan mijn omgeving. Een succesverhaal is het voor mij pas echt als ik weer fulltime het werk kan doen waar mijn hart ligt. Ik koester mijn zegeningen, maar mijn proces is nog niet klaar.

 

josPersoonlijk en daadkrachtig

Als je iets ernstig overkomt, dan is je eerste neiging vast te houden aan wat er is. Dat is niet zo gek. Je verliest je gezondheid en dan dreig je ook nog eens je baan te verliezen. Je bent gericht op behoud om nog erger te voorkomen. Alternatieven zijn totaal nog niet in beeld. In het hele re-integratieproces is dan ook veel persoonlijke aandacht nodig. In de loop van de periode is een daadkrachtigere aanpak nodig om tot resultaten te komen waarmee alle partijen tevreden zijn. Er spelen in dit proces velen belangen.

In het begin is er van alle kanten mededogen en ondersteuning. Als het wat langer gaat duren ontstaan er ook vaak wat wrijvingen. Werkgever (in dit geval verzekeraar) wil van de kosten af en voelt ook nog eens de hete adem van de Wet verbetering poortwachter. De druk wordt groter en dat wordt niet zelden als beklemmend ervaren. Daardoor ontstaat vaak verstarring bij de cliënt.

Het hangt een beetje af van de fase waarin een cliënt zit maar vaak heeft de cliënt ruimte nodig voor herstel en verwerking van het verlies. Marian beschrijft: Ik was mezelf kwijt.

Even pas op de plaats, even goed kijken waar je nu staat, daarna kan het bouwen beginnen. Deze ruimte is ook vaak nodig om weer opnieuw te bepalen wat belangrijk voor iemand is.

Coaching van een relatief onafhankelijke partij kan veel in beweging krijgen.

Als je er dan weer aan toe bent om aan de slag te gaan, dan zal je weer helemaal opnieuw moeten beginnen. Ik gebruik vaak de uitdrukking: ‘Je bent van de trap gevallen en dan moet je weer van onder af aan, stap voor stap de trap beklimmen’.  Dat valt vaak niet mee. Men is huiverig om weer opnieuw te starten en onzeker of dat zal gaan lukken. Daarom is het van belang plannen te maken en doelen te stellen om de terugkeer goed te laten verlopen. Het lijkt vaak op een trainingsschema. Als je doel is de vierdaagse te gaan lopen zal je ook stap voor stap de conditie op moeten bouwen en zo nu en dan drempels moeten nemen.

Vanuit dat vertrouwen en in veiligheid kunnen wij met de cliënt daadkrachtig aan de slag.

Daadkrachtig betekent voor ons actief en gericht aan de slag gaan op basis van een heldere bepaling van taken, verantwoordelijkheden en doelen.

Daadkrachtig betekent ook dat we iemand confronteren met zijn of haar gedrag.

Marian schrijft hierover: ‘Wilma was in haar coaching niet dwingend maar betrokken confronterend. Ik heb altijd het gevoel gehad dat ze mijn belang voor ogen had. Dat had ik nodig, ik heb geen zoetsappige coach nodig maar iemand die af en toe een duidelijke spiegel voorhoudt.’

Met een goede verhouding tussen persoonlijk betrokken en daadkrachtig worden de beste resultaten behaald.

Je kan bij ons terecht voor vragen en advies. Of wil je vrijblijvend gesprek met één van onze coaches? Offerte aanvragen